Lulejowe Sery
Słowem wstępu
Sztuką serowarską zajmujemy się od około 10lat. Najpierw było to hobby i produkcja na własne potrzeby, następnie przerodziło się to w pracę zawodową. W naszym gospodarstwie posiadamy kozy, krowy i owce, które są źródłem mleka. W 2020 roku ze środków pozyskanych od Marszałka Województwa Mazowieckiego wybudowaliśmy profesjonalną dojrzewalnie. Uruchomiliśmy też sprzedaż serów w siedlisku.Zapraszamy do odwiedzenia naszego siedliska i zakup Lelujowych Serów 🙂
Od 2024 nasze sery dostępne są tylko dla gości nocujących w Siedlisku. Sprzedaż zewnętrzna została zawieszona.
Ser Wielgolewski
Ser podpuszczkowy z mleka krowiego lub koziego z dodatkiem ziół takich jak: czarnuszka, kozieradka, czosnek niedźwiedzi, suszony pomidor, mieszanka ziół. Możemy go również przygotować bez dodatków smakowych. Idealny do kanapek. Dość zwarta konsystencja sprawia, że łatwo się kroi.
Parzenica Wędzona
Ser podpuszczkowy z mleka krowiego, wędzony na drewnie olchowym. Idealny do kanapek, sałatek, zapiekanek.
Fetluja
Ser podpuszczkowy z mleka krowiego lub koziego. Idealny do sałatek, kanapek, dań obiadowych
Lelujki
Twarożki kwasowo – podpuszczkowe z mleka krowiego.Delikatne, kremowe. Idealne jako dodatek do kanapek lub sałatek. Występują w formie bez dodatków lub w otoczce z ziół, pomidorów, czarnuszki.
Ser typu Halloumi
Ser podpuszczkowy z mleka krowiego. Idealny na grila lub do smażenia. Może stanowic samodzielne danie w towarzystwie sałatki lub być dodatkiem do kanapek, makaronu, wege burgera. Ulubieniec wegetarian 🙂
Serek jogurtowy
Przygotowany z mleka krowiego. Bardzo delikatny, idealna baza do słodkich deserów. Z dodatkiem świeżych ziół doskonale komponuje się z chlebem.
Krajanka Lelujowa
Ser podpuszczkowy z mleka krowiego lub koziego w zalewie z oleju rzepakowego lub słonecznikowego z dodatkiem aromatycznych ziół. Idealny do sałatek i koreczków lub jako samodzielna przekąska
Ser żółty dojrzewający
Ser dojrzewający minimum miesiąc w lelujowej dojrzewalni, pielęgnowany na tzw. sucha skórkę bez dodatku sztucznych osłonek zabezpieczających.
Jednym z serów dojrzewających w naszej serowarni jest Kurpiok, który zdobył LAUR MARSZAŁKA WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO w VIII edycji konkursu dla mazowieckich producentów w kategorii MLECZNE PRODUKTY. Charakteryzuje się on zieloną, ziołową skórką oraz serowymi dziurami 🙂
Jogurty
Jogurty z mleka krowiego pasteryzowanego. Bez dodatków, naturalne, o średniej gęstości, delikatne w smaku. Z dodatkiem syropu owocowego lub świeżych owoców ulubiony przysmak dzieci 🙂