Lulejowe Sery

Słowem wstępu

Sztuką serowarską zajmujemy się od około 10lat. Najpierw było to hobby i produkcja na własne potrzeby, następnie przerodziło się to w pracę zawodową. W naszym gospodarstwie posiadamy kozy, krowy i owce, które są źródłem mleka. W 2020 roku ze środków pozyskanych od Marszałka Województwa Mazowieckiego wybudowaliśmy profesjonalną dojrzewalnie. Uruchomiliśmy też sprzedaż serów w siedlisku.Zapraszamy do odwiedzenia naszego siedliska i zakup Lelujowych Serów 🙂

Od 2024 nasze sery dostępne są tylko dla gości nocujących w Siedlisku. Sprzedaż zewnętrzna została zawieszona.

Ser Wielgolewski

Ser podpuszczkowy z mleka krowiego lub koziego z dodatkiem ziół takich jak: czarnuszka, kozieradka, czosnek niedźwiedzi, suszony pomidor, mieszanka ziół. Możemy go również przygotować bez dodatków smakowych. Idealny do kanapek. Dość zwarta konsystencja sprawia, że łatwo się kroi.

Parzenica Wędzona

Ser podpuszczkowy z mleka krowiego, wędzony na drewnie olchowym. Idealny do kanapek, sałatek, zapiekanek.

Fetluja

Ser podpuszczkowy z mleka krowiego lub koziego. Idealny do sałatek, kanapek, dań obiadowych

Lelujki

Twarożki kwasowo – podpuszczkowe z mleka krowiego.Delikatne, kremowe. Idealne jako dodatek do kanapek lub sałatek. Występują w formie bez dodatków lub w otoczce z ziół, pomidorów, czarnuszki.

Ser typu Halloumi

Ser podpuszczkowy z mleka krowiego. Idealny na grila lub do smażenia. Może stanowic samodzielne danie w towarzystwie sałatki lub być dodatkiem do kanapek, makaronu, wege burgera. Ulubieniec wegetarian 🙂

Serek jogurtowy

Przygotowany z mleka krowiego. Bardzo delikatny, idealna baza do słodkich deserów. Z dodatkiem świeżych ziół doskonale komponuje się z chlebem.

Krajanka Lelujowa

Ser podpuszczkowy z mleka krowiego lub koziego w zalewie z oleju rzepakowego lub słonecznikowego z dodatkiem aromatycznych ziół. Idealny do sałatek i koreczków lub jako samodzielna przekąska

Ser żółty dojrzewający

Ser dojrzewający minimum miesiąc w lelujowej dojrzewalni, pielęgnowany na tzw. sucha skórkę bez dodatku sztucznych osłonek zabezpieczających.

Jednym z serów dojrzewających w naszej serowarni jest Kurpiok, który zdobył LAUR MARSZAŁKA WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO w VIII edycji konkursu dla mazowieckich producentów w kategorii MLECZNE PRODUKTY. Charakteryzuje się on zieloną, ziołową skórką oraz serowymi dziurami 🙂

Jogurty

Jogurty z mleka krowiego pasteryzowanego. Bez dodatków, naturalne, o średniej gęstości, delikatne w smaku. Z dodatkiem syropu owocowego lub świeżych owoców ulubiony przysmak dzieci 🙂